Ilmainen toimitus Suomeen yli 40€ tilauksille!

Tervetuloa tutustumaan tarinaamme!


Kirsi Niemelä
Muotoilija, Artesaani
Design Paletin perustaja

 

Design Palet luo kodistasi paikan rentoutumiselle

Rauhoittavan luonnon tuominen lähelle, rentoutuminen ja vastuullisuus olivat lähtökohtia Design Paletin tarinalle. Metsän kannot ja puunrungot, villikukat sekä männyn oksalla istunut lumoava pöllö siirtyvät muodoiksi ja kuvioiksi rentouttaviin raheihin, sisustustekstiileihin, vaatteisiin sekä koivuviilutuotteisiin. 

 

 

 

Intohimona luovuus ja luonto 

Design Palet syntyi vuonna 2010 pitkäaikaisesta unelmastani suunnitella vastuullinen tekstiilimallisto.  Olen aina rakastanut piirtämistä, ompelua ja käsitöitä. Olen myös viihtynyt aina metsässä ja arvostanut luontoa. Valmistuin vuonna 2002 sisustustekstiiliartesaaniksi, jolloin syttyi haave käsityöyrittäjyydestä. Päätin syventää tuote- ja kuosisuunnitteluosaamista opiskelemalla myös tekstiilisuunnittelijaksi. Opintojeni aikana sain käytännön kokemusta mm. Ivana Helsingin tuotannossa sekä Marimekolla, joista sain monipuolisesti kallisarvoista oppia ja ikimuistoisia kokemuksia. Suunnittelijana en halunnut vain piirtää kauniita kuoseja, vaan myös luoda malliston kautta kokonaisvaltaista elämäntapaa sekä rakentaa tuotannon luontoa kunnioittavalle vastuullisuudelle. 

 

 

Inspiraation lähteet

Suunnitteluni lähtökohtana on luoda kodista paikka rentoutumiseen, hyvään oloon ja palautumiseen nykypäivän hektisen elämän vastapainoksi. Etsin aiheita metsästä, joka on itselleni tärkein paikka rentoutua. Syksyllä 2019 lähdin inspiroitumaan sukujuurilleni, Keski-Suomen mökille, jossa koen luonnon rauhoittavan vaikutuksen syvimmin. 

Jo lapsena rakastin tutkia männyn kaarnaa ja kiehtovia vuosirenkaita, mutta nyt katselin niitä uudella tavalla tekstiilisuunnittelijan silmin. Nuuhkin raikasta metsän tuoksua ja lumouduin nuotion vangitsevasta liekistä kannolla istuen. Tunsin mielenrauhaa ja onnellisuutta. Metsässä mieli rauhoittuu, aistit aukeavat ja elämä hidastuu kiireettömäksi. Metsäkylpemisen on todettu myös tieteellisesti terveyttä edistäväksi. Koemme luonnon orgaaniset muodot ja värit miellyttävinä ja rauhoittavina.  

Metsässä syntyi ideat ensimmäisiin tuotteisiini, Kanto rahiin ja rentouttavaan Halko tyynyyn. Kaarnaa ja vuosirenkaita kuvatessani huomasin suuren viirupöllön seurailevan minua puun oksalla. Lumoava hetki pöllön kanssa ikuistui malliston sympaattiseksi printiksi. Annoin malliston nimeksi ‘Lumo’, joka syntyi aiheista ‘lumoava’, ‘luonnon muodot’, ‘luonnon materiaalit’ sekä ’luomu’. 

uralowl_kirsiniemela

Malliston suunnittelu

Tuote- ja kuosisuunnittelu yhdistyivät hauskalla tavalla ajattomiksi tuotteiksi sekä Kaarna-, Vuosirengas- ja Pöllö kuoseiksi, jotka soveltuvat käsin painamiseen. Ensimmäiset vuodet painoinkin kankaat itse käsityönä. Nykyään kankaat tulostetaan pääasiassa digitaalisesti, mutta pöllöprintit vaatteisiin painan yhä käsin. Tekstiilisuunnittelijana haluan kantaa vastuun myös eettisestä ja ekologisesta tuotannosta, joten valmistan toistaiseksi yhä kaikki tekstiilit käsityönä mahdollisimman ekologisesti. Kehitän tuotteita ja mallistoa koko ajan seuraten alan kehitystä. Kotimaisuus sekä vastuullisuus pysyvät vahvasti Design Paletin arvoina. 

 

 

 

Nosta jalat kannolle ja anna aikaa itsellesi 

Ajattoman tyylikäs ja samalla hauskan leikkisä Kanto rahi on mukava jalkojen lepuuttaja ja tukeva istuin, oiva pikkupöytä ja myös käytännöllinen apu selän venyttelyyn. Myös Tukki vartalotyynyn päällä voi venytellä hartioita ja selkää istumatyön päätteeksi.Tukki -tyynyllä mahtuu rentoutumaan myös kahdestaan. Tukki vie vain vähän tilaa, kun sen nostaa pystyyn, jolloin se on myös kaunis sisustuselementti.

Pienempi Halko tyyny on mukava niskan-, selän- ja jalkojen alla, mutta myös hyvä tuki esimerkiksi joogatessa. Rentoutustyynyissä on sisällä kotimainen, sertifioitu vaahtomuovityyny, rahissa tiiviimpi. 

 

 

Pyöreä Vuosirengas luomupellavatyyny on mukavan mallinen katseenvangitsija, jonka ajaton kuosi rauhoittaa mieltä. Vuosirengas on suunniteltu alunperin Kanto rahiin ja Halko tyynyyn, mutta se on upea myös sellaisenaan tyynyn lisäksi mm. pellava-alusena, tarjottimena, pannunalusena ja lasinalusena sekä käsinpainettuna serigrafiavedoksena.

Malliston suloinen halaus- pöllötyyny on samettisen pehmeä ja se on juuri sopivan muotoinen halaukseen tai rentoutumiseen. Tyynyjen sisällä on kotimaista, sertifioitua pallokuitua, joka kestää myös pesua. 

Suopursu 'Rhododendron Tomentosum' on ensimmäinen villikukkakuosi, joka julkaistiin keväällä 2019. Ihastuttava suopursu viihtyy kosteissa mäntymetsissä ja kukkii keskikesällä tuoksuvin kukkasin. Suopursu kuosia on saatavilla mm. tyynynpäällisissä, julisteessa, koivuviilutuotteissa, muistikirjassa ja pyyhkeissä.

 

Mystiset Otavan otso- ja Metsäpolku syntyivät 10- vuotis juhlakuoseiksi keväällä 2020. Otavan otso inspiroitui Suomalaisesta karhunsynty mytologiasta ja Metsäpolku salaperäisistä metsäpoluistamme. Lue kuosien syntytarinasta lisää blogistamme!

Tunnelman luojat

Mallistoa täydentää aromaterapeuttinen Kuukunen- huonetuoksu, joka puhdistaa huoneilmaa, desinfioi hengitysteitä ja vahvistaa. Sisältää aitoa Frantsilan luomuyrttitilan männyn eteeristä öljyä. Kaunis ja monikäyttöinen keraaminen astia on valmistettu Helsingissä yhteistyössä MunKaa:n keraamikkotaiteilija Minna Rusasen kanssa. Samaa sarjaa on myös keraaminen Loimu luomukynttilä, joka valetaan käsityönä Vantaalla luomurypsi- ja kookosöljyistä. Helsingissä käsityönä valettu keraaminen astia muistuttaa muodoltaan kuksaa ja se on miellyttävä pitää kädessä kahvikuppina tai muille elintarvikkeille kynttilän polton jälkeen. Talvella Loimu kynttilä lämmittää palelevia käsiä. 

 

Lempivaatteet

Ajattomat ja mukavat vaatteemme valmistuvat piensarjoina työhuoneellani Vantaalla. Suunnittelen vaatteiden kaavat niin että voin hyödyntää kankaan mahdollisimman hyvin, eikä hukkapaloja synny juuri ollenkaan. Käytän vaatteissa kotimaisia luomupuuvilla-, bambuviskoosi- ja tenceltrikoita, mulesingvapaata merinovillaa sekä luomupellavaa. 

Painan vaatteiden pöllöprintit käsin, joten jokainen vaate on yksilöllinen. Kasvivärjään merinovillaa myös luonnollisesti ilman kemikaaleja metsästä poimituilla kasveilla, kuten kuusenkävyillä, suopursulla, naavalla ja jäkälällä. 

 

 

Vastuullisuus

Tuotteitamme voi käyttää hyvällä omallatunnolla, ne on valmistettu vastuullisesti, reilusti ja kestävästi. Kaikki tuotteemme valmistetaan lähituotantona Suomessa, tekstiilit työhuoneellani Vantaan Pakkalassa.

Kaikki kankaamme ja neuloksemme ovat huolella valittuja ja vastuullisesti Suomessa tai Euroopassa tuotettuja. Painoin ensimmäiset viisi vuotta kankaat käsin, mutta nykyään kankaat tulostetaan digitaalisesti. Digitaalinen tulostus on turvallinen käyttäjälle sekä ympäristölle ja antaa myös enemmän mahdollisuuksia kuosisuunnittelulle. Luomupuuvillaiset tuotelaput kudotaan ja painetaan Suomessa. Myös vastuullisesti tuotetut pakkauksemme sekä kortit ja julisteet tuotetaan ja painetaan Suomessa.

Huomioin materiaalien tehokkaan hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa ja huolehdin mahdollisten hukkapalojen kierrätyksen. Suunnittelen kuoseista ajattomia ja sointuvia jo olemassaolevien kuosien kanssa. Koska tuotteet valmistetaan lähituotantona ja piensarjoina, pystyn vastaamaan myös erityistoiveisiin. Esimerkiksi tuotteiden huoltoon liittyvissä asioissa neuvon mielelläni.

 

Materiaalien ominaisuudet

Käytämme tuotteissamme pääsääntöisesti ekologisia luonnonmateriaaleja, joista ei irtoa käytössä tai pestessä haitallista mikromuovia ympäristöömme, lisäksi ne hengittävät ja ovat todella miellyttäviä käytössä. 

Sisustustuotteiden luomupellava on luonnostaan kestävä, imukykyinen ja antibakteerinen materiaali, joka hylkii likaa. Se vanhenee kauniisti, jolloin ominaisuudet vain paranevat. Pellavatuotteet kannattaa oikoa ja silittää kosteana, jolloin ne siliävät helposti pesun jälkeen.

Vaatteissamme käytän Suomessa neulottuja ekologisia neuloksia, joille on myönnetty Öko-Tex® standard 100 luokka II sekä Avainlippu merkki;

Pehmeän ja hengittävän luomupuuvillan viljelyssä maaperä säilyy hedelmällisenä ja ympäristöä ei kuormiteta kemikaaleilla. Käyttämämme luomupuuvilla on GOTS- sertifioitua.

Miellyttävä viskoosibambu on todella pehmeää, mutta myös kestävä ja luja materiaali. Se on erittäin imukykyinen ja hengittävä. Antistaattisuutensa ja pehmeytensä vuoksi se on erittäin miellyttävä käytössä. Viskoosibambu sopii herkkäihoisille, on allergisoimaton ja biologisesti hajoava.

Tencel® lyocell-kuidut ovat selluloosamuuntokuituja, joita valmistetaan eukalyptuksesta ympäristön kannalta vastuullisessa tuontantoprosessissa. Kuidun valmistus tapahtuu suljetun kierron prosessissa, jossa puumassasta valmistetaan selluloosakuituja erittäin energiatehokkaasti ja ympäristön kannalta mahdollisimman vähällä kuormituksella. Kehräysprosessissa käytetty vesi kierrätetään ja käytetyistä liuottimista jopa 99% voidaan kierrättää uuteen käyttöön. Luonnosta peräisin olevat kuidut ovat biohajoavia ja voivat siten palata takaisin luonnon kiertokulkuun.

Merinovillakuitu saadaan merinolampaasta keritsemällä. Käyttämämme merinovilla on eettisesti tuotettua MULESING VAPAATA neulosta. Villakuidulla on hyvä kosteudenimemis- ja lämmöneristyskyky. Se on kihara ja joustava. Kastuessaan villa turpoaa ja kihartuu entisestään, jolloin se tuntuu kosteanakin lämpimältä, sillä sen kiharoiden kuitujen väliin sitoutuu ilmaa. Merinovilla on hienoa ja pitkäkuituista villaa, joka on pehmeää ja tuntuu ihoa vasten miellyttävältä. Merinovilla soveltuu myös herkkäihoisille. Superwash- käsitellyt merinovillatuotteemme ovat konepestäviä. Niille on tehty pintakäsittely vanumisen estämiseksi ja ne säilyttävät kauniin ulkonäkönsä myös konepesussa. Villa puhdistaa itsensä, joten useimmiten pelkkä tuuletus villavaatteille riittää.

Puuviilutuotteet valmistetaan käsityönä Keski-Suomessa kotimaisesta, sertifioidusta koivuviilusta sekä koivuvanerista ympäristöystävällisiä menetelmiä käyttäen. Ympäristöystävällinen melamiinipinnoitus tekee tuotteesta hyvin kestävän.

Keraamiset tuotteemme on valmistettu käsityönä Helsingin Herttoniemessä yhteistyössä keraamikkotaiteilija Minna Rusasen / MunKaa kanssa. Kynttilät on valettu ekologisista materiaaleista käsityönä Vantaalla. Aromaterapeuttinen öljy huonetuoksussa on Frantsilan Luomuyrttitilan luonnollista mäntyöljyä.

Tuotelapuissamme käytetyn paperin tuotanto tapahtuu ympäristöstä huolehtien ja tiukimmatkin ympäristövaatimukset täyttäen. Paperi on tuotettu FSC®-sertifioiduista metsistä. Tehdas on myös ISO 9001- ja ISO 14001 -sertifioitu. Tuotelaput painetaan Tampereella.

 

Inspiroidu kanssani luonnonmateriaaleista ja metsäaiheisista kuoseistamme, luo viihtyisä oleskelutila ja nauti arjestasi hyvällä omallatunnolla!  

 

-Kirsi