Ilmainen toimitus Suomeen!

Tarinamme


DESIGN PALET

 

Rauhoittavan luonnon tuominen lähelle, rentoutuminen ja vastuullisuus olivat lähtökohtia Design Paletin tarinalle

 

Design Palet syntyi vuonna 2010 valmistuessani tekstiilimuotoilijaksi. Design Palet luo hyvinvointia arkeen rentouttavilla sisustustuotteilla sekä mukavilla vaatteilla. Käytännönläheisyys ja tarpeellisuus ovat lähtökohtia tuotesuunnittelulle. Tekstiilisuunnittelijana ja artesaanina kannan vastuun myös eettisestä ja ekologisesta tuotannosta. Vastuullisen suunnittelun lisäksi ja valmistan tuotteet piensarjoina tilausten mukaan kotini yhteydessä olevalla työhuoneella. 

Mielenrauhaa metsästä

Me saamme jopa huomaamattamme jatkuvasti ärsykkeitä, jotka pyrkivät viemään huomiomme kuluttamiseen. Samalla kulutamme myös energiaamme ja luonnonvarojamme. Etsin hyvän olon mallistolleni aiheita metsästä, jossa mieli rauhoittuu, aistit aukeavat ja elämä hidastuu kiireettömäksi. Koemme luonnon orgaaniset muodot ja värit miellyttävinä ja rauhoittavina. Metsäkylpemisen on todettu tieteellisesti terveyttä edistäväksi. 

 

Etsin hyvän olon mallistolleni aiheita metsästä, jossa mieli rauhoittuu, aistit aukeavat ja elämä hidastuu kiireettömäksi.

 

Matkustin sukujuurilleni Keski-Suomen mökillemme, jossa tein havaintoja, mitkä asiat metsässä rauhoittavat mieltä. Luontoaiheisilla kuvioilla voi luoda muistikuvia, jotka vaikuttavat positiivisesti mieleemme. Tutkin männyn kaarnaa, kiehtovia vuosirenkaita, nuuhkin raikasta metsän tuoksua ja kuuntelin luonnon ääniä.

Kameran kanssa metsässä kulkiessani, huomasin suuren viirupöllön seurailevan minua männyn oksalla. Kohtaaminen oli ikimuistoinen ja sain ikuistettua lumoavan hetken kameraani. Viirupöllö tuli myöhemmin mökin pihapuuhun tarkkailemaan ja sittemmin pöllö on vieraillut pihalla useamminkin.  

Metsän kannot ja puunrungot siirtyivät muodoiksi ja kuvioiksi mukaviin raheihin ja rentoutustyynyihin. Männyn oksalla istunut viirupöllö ikuistui malliston sympaattiseksi printiksi Kaarna- ja Vuosirengas kuosien rinnalle. Nämä malliston alkuperäiset kuosit ovat pysyneet ajattomina jo yli kymmenen vuotta ja pysyvät yhä mallistomme klassikkokuoseina. 

 

Rauhalliset luonnon sävyt ja ajattomat luonnon muodot sekä kuviot vievät mielesi metsän uumeniin.

 

Unelmien kesäpäivä

Mallistoa suunnitellessani mietin, millainen olisi unelmien kesäpäivä ollessani inspiroitumassa mökillämme rauhoittavan metsän ympäröimänä, järven rannalla. 

Täydellisenä kesäpäivänä heräät lintujen lauluun ja voit kulkea suoraan lempivaatteessasi laiturille puhdistamaan kasvosi kimmeltävässä järvivedessä. Kuivaat kasvosi luomupellavaiseen pyyhkeeseen ja ripustat sen oksalle kuivumaan.


/

Käärit aamiaisen pellavapyyhkeeseen, sujautat tarjottimen, aamiaiseväät ja kahvin sekä kupin reppuun ja nappaat vielä lähdevedellä täytetyn kahvipannun mukaasi.

Kuljet aamuauringon lämmittämiä pitkospuita pitkin nuotiopaikalle ja istahdat kannolle. Kuivaneet halot syttyvät nopeasti ja aika pysähtyy nuotion rauhoittavaa liekkiä seuraillen.

Kahvipannun vesi kuumenee, kaadat kahvinporot sekaan ja ihana kahvin tuoksu sekoittuu nuotion- ja metsän tuoksuihin. Asettelet tarjottimelle pellavapyyhkeen aamiaisineen ja nautiskelet nuotiokahvista ja kiireettömästä kesäaamustasi luonnon helmassa.

Kuljet metsäpolkua pitkin, maistellen makeita ketunleipiä ja keräät polun varrelta ihastuttavasti kukkivia suopursuja ja puolukan varpuja. Sidot niistä tuoksuvan seppeleen, joka pitää hyttyset ja puutiaiset loitolla. Kuljet rauhallisesti ja hiljaa tuoksuvan mäntymetsän halki ja tunnet jalkojesi alla pehmeän sammaleen, jolla auringonsäteet leikkivät. Huomaat karhun tassun painaumat sammaleella... jatkuu blogissamme!

Nosta jalat kannolle ja anna aikaa itsellesi 

Skandinaavisen selkeä ja samalla hauskan leikkisä Kanto rahi on mukava jalkojen lepuuttaja ja tukeva istuin, oiva pikkupöytä ja myös käytännöllinen apu selän venyttelyyn. Myös Tukki vartalotyynyn päällä voi venytellä hartioita ja selkää istumatyön päätteeksi.

/

Tukki tyynyllä mahtuu rentoutumaan myöskin kahdestaan. Tukki vie vain vähän tilaa, kun sen nostaa pystyyn, jolloin se on myös kaunis sisustuselementti. Pienempi Halko tyyny on mukava niskan-, selän- ja jalkojen alla, mutta myös mukava halaustyynyksi. Se tuottaa samanlaista hyvää mieltä, kuin puiden halaaminen. Rentoutustyynyissä on sisällä kotimainen, sertifioitu vaahtomuovityyny.

Pyöreä Vuosirengas tyyny on mukavan mallinen ja kiehtova katseenvangitsija sisustuksessa. Vuosirenkaan ajaton kuosi rauhoittaa mieltä. Vuosirengasta on saatavilla myös käsinpainettuna serigrafiavedoksena, jonka voi kehystää seinälle.

/

Malliston suloinen halaus- pöllötyyny on samettisen pehmeä ja se on juuri oikean muotoinen halaukseen. Sen kanssa on mukava ottaa vaikka pienet päiväunet. Pöllötyynyjen sisällä on kotimaista, sertifioitua pallokuitua. 

/

Ensimmäinen villikukkakuosimme, kosteissa mäntymetsissä ihastuttava Suopursu kukkii tyynynpäällisissä, julisteessa, koivuviilutuotteissa, muistikirjassa ja pyyhkeissä.

 

 

Kevään 10- vuotis juhlamme kunniaksi suunnittelemani Otavan otso ja Metsäpolku- kuosit tuovat mystistä metsän tunnelmaa sisustukseen. Otavan otso syntyi kiehtovan karhunsynty mytologian inspiroimana ja Metsäpolku muistuttaa salaperäisistä metsäpoluistamme. Lue uutuuksista lisää blogissamme. Uutuuksia on saatavilla luomupellavatyynynpäällisenä, pyyhkeenä ja koivuviilutuotteena.

Jokaisesta kuosista löytyy yhteensopiva puuviilutarjotin tai alunen, joten voit koota mieleisesi kokonaisuuden yhdistämällä kuoseja ja kattaustuotteitamme!

 

Aitoja aineksia luonnosta 

Mallistoa täydentää aromaterapeuttinen Kuukunen- huonetuoksu, joka puhdistaa huoneilmaa, desinfioi hengitysteitä ja vahvistaa. Aito männyn eteerinen öljy valmistetaan Frantsilan luomuyrttitilalla ja kaunis, monikäyttöinen keraaminen astia Helsingissä yhteistyössä MunKaa:n keraamikkotaiteilija Minna Rusasen kanssa. Samaa sarjaa on myös keraaminen Loimu luomukynttilä, joka valetaan käsityönä Vantaalla luomurypsi- ja kookosöljyistä. Helsingissä käsityönä valettu keraaminen astia muistuttaa muodoltaan kuksaa ja se on miellyttävä pitää kädessä kahvikuppina tai muille elintarvikkeille kynttilän polton jälkeen. Talvella Loimu kynttilä lämmittää mukavasti palelevia käsiä. 

/

Lempivaatteet

Ajattomat ja mukavat vaatteemme valmistuvat piensarjoina työhuoneellani Vantaalla. Suunnittelen vaatteiden kaavat niin että voin hyödyntää kankaan mahdollisimman hyvin, eikä hukkapaloja synny juuri ollenkaan. Käytän vaatteissa vain kotimaisia luomupuuvilla-, bambuviskoosi- ja tenceltrikoita sekä mulesingvapaata merinovillaa. Uutuutena on tulossa tencelin ja merinovillan sekoitus, joka soveltuu myös viileisiin kesäpäiviin.

Painan vaatteiden pöllöprintit käsityönä, joten jokainen vaate on yksilöllinen taideteos. Kasvivärjään merinovillaa luonnollisesti ilman kemikaaleja metsästä poimituilla kasveilla, kuten kuusenkävyillä, suopursulla, naavalla ja jäkälällä. 

/

Minulta Sinulle

Tuotteitamme voi käyttää hyvällä omallatunnolla, ne on valmistettu vastuullisesti ja reilusti sekä kestävät käyttöä ja pesua. Kaikki tuotteemme valmistetaan lähituotantona Suomessa. Valmistan tekstiilit huolellisesti piensarjoina työhuoneellani mahdollisimman ekologisista luonnonmateriaaleista välttääkseni tekstiiliteollisuuden epäeettisiä ja massatuontanto-valtaisia toimintamalleja. 

Kaikki kankaamme ja neuloksemme ovat tarkkaan valittuja ja vastuullisesti Suomessa tai Euroopassa tuotettuja. Painoin ensimmäiset viisi vuotta kaikki kankaamme käsin, mutta nykyään tilaan kankaat digitaalisesti tulostettuna, joka  antaa enemmän mahdollisuuksia kuosisuunnittelulle. Suunnittelen kuosit kuitenkin sointumaan yhteen aiempien kuosiemme kanssa. Suosin kotimaisia valmistajia myös tuotelapuissa, julisteissa ja pakkauksissamme.

Huomioin materiaalien tehokkaan hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa ja huolehdin mahdollisten hukkapalojen kierrätyksen. Koska tuotteet valmistetaan lähituotantona ja piensarjoina, pystyn vastaamaan myös erityistoiveisiin. Esimerkiksi tuotteiden huoltoon liittyvissä asioissa neuvon mielelläni.

Käyttämiemme materiaalien ominaisuudet

Käytämme tuotteissamme pääsääntöisesti ekologisia luonnonmateriaaleja, joista ei irtoa käytössä tai pestessä haitallista mikromuovia ympäristöömme, lisäksi ne hengittävät ja ovat todella miellyttäviä käytössä. 

Sisustustuotteiden luomupellava on luonnostaan kestävä, imukykyinen ja antibakteerinen materiaali, joka hylkii likaa. Se vanhenee kauniisti, jolloin ominaisuudet vain paranevat. Pellavatuotteet kannattaa oikoa ja silittää kosteana, jolloin ne siliävät helposti pesun jälkeen.

Vaatteissamme käytän Suomessa neulottuja ekologisia neuloksia, joille on myönnetty Öko-Tex® standard 100 luokka II sekä Avainlippu merkki;

Pehmeän ja hengittävän luomupuuvillan viljelyssä maaperä säilyy hedelmällisenä ja ympäristöä ei kuormiteta kemikaaleilla. Käyttämämme luomupuuvilla on GOTS- sertifioitua.

Miellyttävä viskoosibambu on todella pehmeää, mutta myös kestävä ja luja materiaali. Se on erittäin imukykyinen ja hengittävä. Antistaattisuutensa ja pehmeytensä vuoksi se on erittäin miellyttävä käytössä. Viskoosibambu sopii herkkäihoisille, on allergisoimaton ja biologisesti hajoava.

Tencel® lyocell-kuidut ovat selluloosamuuntokuituja, joita valmistetaan eukalyptuksesta ympäristön kannalta vastuullisessa tuontantoprosessissa. Kuidun valmistus tapahtuu suljetun kierron prosessissa, jossa puumassasta valmistetaan selluloosakuituja erittäin energiatehokkaasti ja ympäristön kannalta mahdollisimman vähällä kuormituksella. Kehräysprosessissa käytetty vesi kierrätetään ja käytetyistä liuottimista jopa 99% voidaan kierrättää uuteen käyttöön. Luonnosta peräisin olevat kuidut ovat biohajoavia ja voivat siten palata takaisin luonnon kiertokulkuun.

Merinovillakuitu saadaan merinolampaasta keritsemällä. Käyttämämme merinovilla on eettisesti tuotettua MULESING VAPAATA neulosta. Villakuidulla on hyvä kosteudenimemis- ja lämmöneristyskyky. Se on kihara ja joustava. Kastuessaan villa turpoaa ja kihartuu entisestään, jolloin se tuntuu kosteanakin lämpimältä, sillä sen kiharoiden kuitujen väliin sitoutuu ilmaa. Merinovilla on hienoa ja pitkäkuituista villaa, joka on pehmeää ja tuntuu ihoa vasten miellyttävältä. Merinovilla soveltuu myös herkkäihoisille. Superwash- käsitellyt merinovillatuotteemme ovat konepestäviä. Niille on tehty pintakäsittely vanumisen estämiseksi ja ne säilyttävät kauniin ulkonäkönsä myös konepesussa. Villa puhdistaa itsensä, joten useimmiten pelkkä tuuletus villavaatteille riittää.

Puuviiluutuotteet valmistetaan käsityönä Keski-Suomessa kotimaisesta, sertifioidusta koivuviilusta sekä koivuvanerista ympäristöystävällisiä menetelmiä käyttäen. Ympäristöystävällinen melamiinipinnoitus tekee tuotteesta hyvin kestävän.

Keraamiset tuotteemme on valmistettu käsityönä Helsingin Herttoniemessä yhteistyössä keraamikkotaiteilija Minna Rusasen / MunKaa kanssa. Kynttilät on valettu ekologisista materiaaleista käsityönä Vantaalla. Aromaterapeuttinen öljy huonetuoksussa on Frantsilan Luomuyrttitilan luonnollista mäntyöljyä.

Inspiroidu kanssani luonnonmateriaaleista ja metsäaiheisista kuoseistamme, luo viihtyisä oleskelutila ja nauti arjestasi hyvällä omallatunnolla!  

 

Suunnittelija,
Kirsi Niemelä
designpalet@gmail.com